عزاداری : سنتی اجتماعی یا آموزهای دینی
برگزاری مجالس عزاداری در دو ماه محرم و صفر و بویژه دهه اول محرم از سنّتهای رایج در کشورماست؛ اما هیئتهای منسجم و گسترده عزاداری تنها در خلال دهه محرم و روز اربعین برگزار میشوند. علاوه بر این، برخی مجالس عزاداری نیز در طول ایام سال مخصوصاً در برخی مناسبتهای مذهبی و ملی و همچنین در ماه شعبان و رمضان بر پا میشود. در سالروز وفات ائمّه اهل بیتعلیهم السلام و در مجالس فاتحهخوانی برای اموات و در مناسبتهای دیگر نیز مجالس عزاداری منعقد میشود. پذیرایی در این مجالس با چای و شربت یا شام و ناهار و امثال آن مرسوم است. افراد سرشناس، تجار و بازاریان اموال هنگفتی را برای اقامه مجالس عزاداری خرج کرده و گاه به برخی هیئتها و دستهجات نیز کمک مالی نموده و پاداش و هدایایی به سخنرانان، شاعران و نوحهسرایان تقدیم میکنند. آنان بر این باورند که این گونه اعمالِ نیک موجب تقربشان به خداوند شده و شفاعت امامان را در روز قیامت نصیبشان میگرداند.
برخی از مردم معتقدند که انجام شعائر و مراسم مذهبی، مهمترین وسیله نجات در آخرت است. این اعمال موجب تقرب به خدا و نیل به شفاعت ائمّه اطهارعلیهم السلام میشود. این در حالی است که بسیاری از آنها به دنبال تقرب به خداوند از طریق عمل صالح، تقوا و امر به معروف و نهی از منکر نیستند. زیرا آنان میپندارند که خدا بدون تردید همه گناهانشان را به خاطر انجام شعائر دینی و مراسم مذهبی خواهد آمرزید؛ هر چند اگر از اهل کبایر باشند.
مجالس عزاداری به دلایل دیگری نیز برگزار میشوند. گاه برخی افراد نذر میکنند، در صورت موفقیت در تجارت و یا بهبودی اوضاع اقتصادی به برپایی مجلس روضهخوانی اقدام نموده یا مقداری پول به این گونه مجالس در مساجد و حسینیهها اهدا کنند. همچنین در میان مردم مرسوم است که هر گاه ساخت خانهای نو به پایان میرسد و یا محل جدیدی برای کار افتتاح میکنند و یا خانه خود را اعم از ملکی یا استیجاری تغییر میدهند، مجلسی برای عزاداری در آن محل برپا نموده و در پایان نیز با شام از حاضران پذیرایی میکنند. در حقیقت هر عمل خیری که به قصد قربت انجام میشود، منافع دیگری نیز برای افراد به دنبال دارد؛ منزلت اجتماعی و دینی آنها در اثر این اعمال بالا رفته و در چشم دیگران از افراد نیکوکار به حساب میآیند.
برای مطالعه ادامه مقاله بر روی ادامه مطلب کیک کنید:
از سوی دیگر این مناسبتها فرصت خوبی برای برخی افراد عاطل و بیکار و مردمان فقیر به شمار میرود. آنان با گردش در مجالس مختلف به مقداری خوراک و غذا دست یافته و فرصتی نیز برای گذراندن اوقات فراغت مییابند.
بدیهی است که این گونه قضایا و نمونهها را نمیتوان به همه اشکال عزاداری حسینی تعمیم داد. در واقع عزاداران حسینی از گروهها و طبقات مختلف اجتماعی بوده و تفاوتهای بسیاری از جهات اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی میان آنها مشاهده میشود. در مجالس عزاداری علاوه بر علما و بازاریان عدهای از دانشگاهیان، فرهنگیان، کارمندان، کارگران و سیار اقشار جامعه نیز شرکت میکنند و بسیاری از اینان از روی محبت به اهل بیت و جهت ابراز همدردی با آن بزرگواران در مجالس عزاداری شرکت میکنند. البته تعداد اندکی نیز برای تماشا، تفریح یا گذراندن اوقات فراغت به این مجالس میآیند. به طور کلی دهه محرم یک مناسبت دینی و اجتماعی و در عین حال استراحتی تفریحی است؛ بویژه برای برخی بازاریان و صاحبان مشاغلکه در طول سال به کار اشتغال داشته و هیچ فرصتی برای استراحت و رفع خستگی ندارند.
فقرا و اقشار کمدرآمد نیز در این مجالس شرکت کرده و هر یک به حسب امکانات و توان خود، کمک مالی یا خدماتی را ارائه میدهند. برخی به رهگذران و افراد تشنه، آب خنک میدهند یا گلاب بر سر و روی عزاداران میپاشند، یا به هر نحو ممکن در مجالس و دستهجات عزاداری به خدمتگذاری در آستان امام حسینعلیه السلام میپردازند. از سوی دیگر برخی روضهخوانها رؤسای هیئتها، شاعران، نوحهسرایان و نیز برخی خادمان و متولیان مکانهای مقدس از این مجالس در جهت منافع خود بهره برده و از این فرصت برای کسب درآمد استفاده میکنند. گرچه این عمل آنها در ظاهر بر خلاف شرع نیست؛ اما بعضی از آنها با بهکارگیری برخی شیوههای نفاق و چاپلوسی و بعضی دیگر با انجام برخی خدمات به امتیازات متعدد مادی و معنوی از جانب افراد سرشناس یا مقامات محلی نایل میآیند. آنان برای دستیابی به منافع خویش از لطمه زدن و آسیب رساندن به اصول و اهداف این مجالس دینی باکی ندارند.
بسیاری از تجار سرشناس، بازاریان و افراد ذینفوذ، با مصرف اموال هنگفتی برای اقامه مجالس عزاداری و تقدیم نذورات و هدایای نقدی و غیر نقدی به سخنرانان و روضهخوانها به دنبال اهداف و منافع دیگری غیر از تقرب به خدا و دستیابی به شفاعت اهل بیتعلیهم السلام هستند. آنان به منظور ارتقاء منزلت اجتماعی خود و گاه کسب درآمد بیشتر به این اعمال نیک دست میزنند. هر مجلس و مراسمی که شخصیتهای مذهبی و افراد سرشناس و صاحب نفوذ بیشتری در آن شرکت کنند، از اهمیت و ارزش بیشتری برخوردار است. همچنین جایگاه مذهبی و اجتماعی صاحبان مجلس و نوع پذیرایی و شهرت واعظ و منزلت اجتماعی او نیز بر اهمیت مجلس میافزاید.
برخی نیز از این مجالس به طور مستقیم یا غیر مستقیم برای نیل به اهداف اقتصادی خویش استفاده میکنند؛ البته اقامه این گونه مجالس و ارائه خدماتی به عزاداران بر منزلت دینی و اجتماعی فرد در میان خویشان، آشنایان و اطرافیانش میافزاید. از این رو برخی با اقامه مجلس عزاداری یا کمک به هیئتهای حسینی و احترام به سخنرانان و روضهخوانها و مداحان تنها در اندیشه ارتقای منزلت خویش نزد مردم هستند تا به عنوان فردی باتقوا و نیکوکار شناخته شوند. آنان در این مراسمها اموال زیادی خرج میکنند تا به طور مستقیم یا غیر مستقیم به برخی اهداف و مقاصد شخصی خود برسند. از باب مثال پوسترهایی به نام خویش یا نام دفتر تجاری و یا شرکت خود تقدیم میکنند و بدین وسیله از این هدایا به عنوان یک آگهی تبلیغاتی بهره میبرند.
در واقع بیشتر خطبا و روضهخوانها به صورت غیر مستقیم برای صاحبان مجلس و خانوادههایشان تبلیغ میکنند. سخنران معمولاً در پایان منبرش برای صاحبان مجلس، دعا نموده و از آنان تشکر میکند و ثواب الهی برایشان طلبیده و نیز آنها را به برگزاری بیشتر این گونه مجالس تشویق میکند. خطیب نیز به طور طبیعی از پاداش نقدی و احیاناً هدایای صاحب مجلس برخوردار میشود. بدین ترتیب مجالس حسینی به ابزاری برای کسب منزلت اجتماعی بدل شده است. از این رو هر صاحب ثروتی مایل است در خانهاش و یا در یکی از مساجد یا حسینیهها، مجلس عزاداری برگزار کند و هیئتها و دستهجات حسینی را با هدایای خویش یاری رساند. علاوه بر اینها دستاندرکاران مجالس و هیئتهای عزاداری بویژه رؤسای هیئتها، روضهخوانها، نوحهسرایان، علمداران، بازیگران نقشهای عباس و قاسم و امام سجاد و حتی بازیگران نقشهای شمر و عمر سعد و ... در خود احساس فخر و غرور میکنند. نگاههای تماشاچیان که بیانگر احساس احترام و شیفتگی آنهاست، خود به نحوی مشوق آن بازیگران است؛ بویژه هنگامی که از مقابل انبوه زنان عبور کرده و صدای شیون و فریاد آنان بلند میشود.
البته هزینههای پذیرایی و دیگر خدمات در بسیاری از این مراسم هم از طریق هدایای مردم عادی تأمین میشود که به شیوههای مختلفی جمعآوری میگردد. برخی از مردم به هزینه خود مجلسی در خانه خود یا در حسینیهها، مساجد و یا دیگر اماکن عمومی برگزار میکنند. برخی نیز اجرت واعظ و خطیب را میپردازند و عدهای هم هزینه چای، شکر، کیک و غیره را میپذیرند و گاه نیز یکی از نیکوکاران هزینه اطعام عزاداران را بر عهده میگیرد. برخی نیز پارچههای سیاه، سبز و گاه قرمز برای پوشاندن دیوارهای محل عزاداریها و تهیه پرچم و نوشتهجات مختلف در اختیار هیئت میگذارند. شیرینیجات و شمع و گلاب و غیره نیز به همین ترتیب تهیه میشود.
علاوه بر این، تعداد زیادی از مردم در طول برپایی مراسم عاشورا و اربعین خود را به طور ویژه در خدمت امام حسینعلیه السلام قرار داده و مسؤولیت جمعآوری هدایای مردمی را در اماکن مختلف و از اقشار مختلف بر عهده میگیرند. جمعآوری و نگهداری هدایا و مصرف آنها تحت نظر شورای ویژهای متشکل از رییس هیئتها و دستیارانش قرار دارد.
افراد فوق با حضور در محلهای تجاری، شرکتها، بازار، قهوهخانهها و اماکن دیگر به جمعآوری هدایای مردم پرداخته و در برابر آن به هر یک از اهدا کنندگان رسید میدهند. برگ رسید معمولاً دارای مهر هیئت مورد نظر است. این اشخاص معمولاً در راه رضای خدا و به منظور خدمتگزاری در آستان مقدس امام حسینعلیه السلام به این گونه خدمات دست میزنند.
راههای دیگری نیز برای جمعآوری کمکهای مردمی به طور غیر مستقیم نظیر نصب صندوقی در اماکن تجاری، مساجد و حسینیهها متداول است. این روش تنها به جمعآوری کمکهای مردمی محدود نمیشود؛ بلکه شبکهای منسجم برای انجام کارهای خیریه تشکیل میدهد.
این گونه مجالس و مراسم مردمی برای تعدادی از سخنرانان، روضهخوانها، نوحهسرایان، شعرا و ... منبع درآمد به شمار میرود. آنان همه درآمد خود یا بخشی از آن را از طریق این مراسم مذهبی به دست میآوردند. البته این اموال به عنوان هدیه و پاداش و نه مزد و درآمد به آنها داده میشود. پاداش سخنرانان و روضهخوانان به میزان ثابت و مشخصی نیست؛ بلکه بر اساس ویژگیهای هر کدام تعیین میشود. بنابراین هر سخنرانی که صدای رساتر و خوشتری داشته باشد، در طول دهه محرم از پاداش بیشتری برخوردار میشود. از این رو تعدادی از سخنرانان به برکت صدای خود از تمکن مالی برخوردار شده و برخی نیز با هواپیما به شهرها و کشورهای مختلف برای برگزاری مجالس عزاداری مسافرت میکنند.
آنان در این سفرها به پاداش و هدایای بسیاری دست مییابند. با این حال تعدادی دیگر از سخنرانان و روضهخوانها در وضعیت فقیرانهای به سر برده و از درآمد کافی برای امرار معاش برخوردار نیستند. برخی مداحان و نوحهسرایان نیز در ایام عاشورا و روز اربعین، مبالغ هنگفتی دریافت میکنند. این مبالغ از سوی ثروتمندان حاضر در مراسم اهدا میشود.
بزرگترین اشکال برخی شاعران و روضهخوانها این است که در اشعار و سخنرانیهای خود چندان به حقایق تاریخی و علمی پایبند نبوده و گاه مطالبی از کتابهای مبتذل و غیر معتبر نقل میکنند. اطلاعات و معلومات آنها برگرفته از مجموعهای داستانها و افسانههای خرافی است که هیچ عقل سلیمی آن را تصدیق نکرده و هیچ منطق درستی آن را نپذیرفته و در تضاد کامل با اصول و ارزشهای اهل بیتعلیهم السلام و نهضت بزرگ امام حسین، قرار دارند. اِشکال دیگری که به برخی سخنرانان و نوحهسرایان وارد است، نگاه نادرست آنها به عاشورا میباشد. آنان با تمرکز بر مظاهر و مراسمهای عاشورا و وا نهادن اهداف بنیادی آن نهضت به تکوین خردی جمعی مبتنی بر عاشورا و بدون توجه به مناسبتهای مذهبی دیگر پرداختند. گویا زندگی و حیات تنها در مظاهر و مراسمهای عاشورا خلاصه شده است. در واقع اهداف عاشورا متنوع و پویا است که نمیتوان آن را در بعدی محدود خلاصه کرد. حیات عاشورایی، عقیده عاشورا و مواضع انقلابی آن را نباید با نگاههای تنگ خویش محدود ساخته و آن مفاهیم بلند را به مراسمی خشک و بیروح تبدیل کرد. نکته مهم در این میان آن است که بیشتر شرکتکنندگان و تأثیرگیرندگان از این شعائر و مراسم از میان عامه مردم، کارگران، کشاورزان، و ... هستند که از سطح سواد و فرهنگ بالایی برخوردار نیستند. از این رو روضهخوانهایی که در ماه محرم و صفر به اقامه عزاداری میپردازند، غالباً از سطح فرهنگ پایین و سادهای برخوردارند؛ اما با این حال به خوبی میتوانند با نقل داستانهای کربلا و قهرمانیهای شهیدان در ضمن برخی احادیث و اشعار به تحریک عواطف و احساسات مستمعین بپردازند و با صدای بلند و سوزناک خود قادرند بسیاری از مردم را به گریه واداشته و رنج و دردهای روزانه آنها را با مصایب غمبار و دردناک کربلا پیوند دهند.
روضهخوانان و سخنرانانی بیشتر مورد پسند مردم قرار میگیرند که حادثه غمبار دشت کربلا را با قصهها و افسانههای عاطفی آمیخته و بدین وسیله شیون و اشک بیشتری از آنان جاری سازند. در این میان برای مردم اهمیتی ندارد که آن داستانها و افسانهها و روایات از نظر تاریخی و منطقی صحت داشته و یا با اندیشه و مواضع و اهداف امام حسینعلیه السلام سازگار باشد. آنچه مهم است صدای رسا و زیبای روضهخوانان و لحن سوزناک اوست که اشک و شیون را به دنبال دارد.
از مباحث فوق به این واقعیت مهم اجتماعی میرسیم که شعائر و مراسم مذهبی بیش از مفاهیم و اصول دینی بر توده مردم اثر میگذارد. در واقع تأثیر آموزههای فقها و مجتهدان بر توده مردم بسیار کمتر از رسوم و سنن مذهبی است. این رسوم و سنن گاه موجب تهی شدن دین از محتوای حقیقی آن و در نتیجه ناکارآمدی آن در جامعه میشود. هرگاه اهداف و مبانی یک آیین از درون تهی شود، از آن دین به جز چند رسم و عادت خشک چیزی بر جای نمیماند. اگر دین از بعد واقعی و عملی آن به عنوان یک شیوه زندگانی تهی گردد، در آن صورت نقش حقیقی خود را در بنای انسان، جامعه و تمدن از دست داده است.
منبع: این مقاله از کتاب تراژدی کربلا؛ ابراهیم حیدری، ترجمه علی معموری و محمّد جواد معموری. چاپ اوّل: قم، دارالکتاب الاسلامی، همراه با تصرف در عبارات آن، گرفته شده است.
کلمات کلیدی: